Fra toga til spandex

Forfattter: Abigail Josephsen

Forlag: Dark Lights, De Sorte Bøger

Titel: Helte Fra Verdenslitteraturen

Format: Faglitteratur

ISBN-10: 9788792657015

Den anden bog i rækken af De Sorte Bøger (lyder næsten som en middelaldersekts   lekture), er løbet igennem mine anmelderøjne. Denne gang er forfatteren Abigail Josephsen (herefter kaldet AJ) og titlen er Helte Fra Verdenslitteraturen ( herefter kaldet HV). Det var et problem af dimensioner at anmelde bogen, da den i flere uger var ganske borte, men endelig fandt jeg den.  Som det også gør sig gældende for den første sorte bog,  kalder jeg den faglitteratur, selv om den sagtens kunne ses som et opslagsværk.

HV er anden bog i serien på i alt seks bøger fra Darklights. Konceptet beskrives i min første anmeldelse, og derfor vil jeg ikke bruge yderligere plads på at forklare det her.

HV lægger ud med en overskuelige oversigt, der inddeler bogen i fem dele. Første del er helte fra Oldtiden og middelalderen, sidste del fra 1900-tallet. Det giver allerede fra begyndelsen af et hint om struktur.  I alt har AJ læst 34 værker (sikkert flere) og giver et referat af samtlige. Det spænder over Odysseus til Carmen, og ender ved Harry Potter. Der er ikke noget snobberi, da storværker blander sig det, mange vil kalde triviallitteratur.

Det bliver gjort grundigt. Hvis man ikke har nået at læse mange af værkerne, behøver man egentlig ikke at gøre det, efter man har læst HV. AJ’s referater er fyldige, uden at blive bombastiske, og hun holder en meget ren tone, der afslører, at hun er vant til at bruge sproget. Det er flydende hele vejen igennem, og det medfører, at man aldrig har brug for at læse en sætning flere gange, eller har problemer med at finde ud af, hvad hun egentlig snakker om. Det tager ikke lang tid at læse bogen, men det er et værk, man senere hen kan slå op i, hvis man har brug for at genopofriske sin verdenslitteratur.

AJ har valgt meget bredt og meget varieret, når det kommer til hendes helte. Nogle af valgene vil overraske læseren, på den positive måde, da hun vælger atypiske værker fra kendte forfattere. Her bliver jeg igen nødt til at nævne Orlando af Viginia Woolf og Historien om en moder af H.C. Andersen. Alt i alt sidder jeg kun tilbage med en følelse af, at jeg gerne ville have set Peter Pan et sted i værket. Det kan dog nok koges ned til personlig præference.

Bogen vil sandsynligvis appellere til folk, der allerede har læst en del af værkerne og/eller til folk, der har intentioner om det. Det er i sig selv godt nok. Alligevel sidder jeg med en fornemmelse af, at AJ nogle steder kunne have lagt mere af sin litteraturviden ind i de enkelte referater. Historien om Antigone er perfekt. Der får man et referat, men iblandet en lynhurtig forståelse af, hvilket samfund denne historie blev skrevet i (og til). Det samme gør sig gældende ved afsnittet om Don Juan og Orlando. Men der er nogle steder, hvor afsnittene ikke er meget andet end et referat, og det synes jeg er ærgerligt. Jeg ville godt have mere at vide om romanernes samtid, og eventuelt også om deres forfattere. Som AJ beviser ved de nævnte eksempler (og en del andre) er hun ganske i stand til at levere varen, og den tyngde savner jeg som en gennemgående tråd.

Christoffer Gertz Bech har leveret nogle tegninger til bogen, og de er meget dygtigt lavet. Men undervejs i trykkeprocessen, er der ikke blevet taget så meget højde for dem. De virker pixelerede og utydelige. Også det er ærgerligt, da ideen helt klart er meget god, og måske endog kunne udvides. Som i de andre bøger i serien mangler der også her sidetal. Pålidelig kilde fortæller dog, at det vil blive rettet i næste oplag.

AJ har skrevet en dygtig bog, der er forståelig for langt de fleste, og som sagtens vil kunne bruges som supplement i undervisning, eller hvis man har mod på at gå ombord i de store klassikere. Hun har styr på tingene, og et overskud, der hist og her afslører hendes egne favoritter.  Som det sig hør og bør, når man vælger at skrive om et specialiseret emne.

Abigail Josephsen er født i 1978, og har udover Helte fra verdenslitteraturen udgivet Breve fra Bagdad i samarbejde med Haider Al Ibrahimi.

Anmeldt af A.Silvestri

En tanke om "Fra toga til spandex"

Der er lukket for kommentarer.