For de indviede

Forfatter: Lonni Krause

Forlag: Darklights

Titel: Blødningsforstyrrelser og kilometerlange svedeture

Format: Skønlitteratur

ISBN-10:  8799295385

Efter lang tids granskning og vurdering, er den tredje bog i Darklights serie Den Sorte Bog klar til at blive anmeldt. I modsætning til de to andre, jeg har anmeldt, er denne bog ikke i nærheden af faglitteratur. Skal jeg sætte en mere snæver definition, er det nok en klumme-bog.  Blødningsforstyrrelser og kilometerlange svedeture (BK) er skrevet af Lonni Krause (LK), der efterhånden er et kendt ansigt i mange litterære sammenhænge.

BK er første bog i Den Sorte Bog-serien. Konceptet er blevet beskrevet i min første anmeldelse, og derfor kan vi let og elegant hoppe videre til selve værket.

BK er inddelt i 20 separate klummer, der hver især tager udgangspunkt i noget, der har angrebet forfatterens hjerne. De 20 titler er meget spredte, og går fra Selvfølgelig har jeg en blog til Terroristens datter taler ud!.  Der er en god portion kronologi over bogens opsætning, og som læser får man på fornemmelsen, at disse tekster er skrevet i den rækkefølge, de står i i bogen.

Allerede fra første færd, står det klart at LK gør i det humoristiske. Så forskellige temaer som svineinfluenzaen, eksistentielle spørgsmål om egen kvindelighed, privatsfære og fordrukkenhed tages under kærlig behandling, og det i et hæsblæsende og direkte sprog. LK gør normalt meget i digte, og det smitter også af på hendes sprog i BK. Det flyder med tillægsord og konstruerede navneord, og det klæder bogen udmærket. Varianter som hormondyk, klingende snøvl og klimakteriekælling er blot et lille udvalg. LK holder sig i den tradition, man ofte ser i diverse dagblade, hvor en kendt eller semi-celeb udbreder sig om alt muligt mellem himmel og jord. Det vil sige, at hver klumme er cirka 1000 ord lang i snit.

Jeg er selv en mand i begyndelsen af trediverne, og derfor kan jeg ikke undlade at føle mig en smule udenfor målgruppen. For denne bog er mest skrevet til kvinder, der nærmer sig den frygtelige alder, hvor hysteri (ifølge populærkulturen) er en lige så integreret del af hverdagen som kasserøve og Toscana-trang. Mange af de ting, der er ment som sjove, farer direkte hen over hovedet på mig, og det ikke fordi, jeg ikke kan se, at de er sjove.  Jeg er bare et andet sted. Jeg synes, der er stor variation i de enkelte klummer, men flere gange kom der dog et smil på mit ansigt. Det vidner om en vis kvalitet, at LK alligevel indimellem kan ramme en person, der på så grusom vis er udenfor målgruppen. En anden kvalitet er, at LK har skabt et tidsbillede. Om tyve år vil en læser bedre kunne sætte sig ind i, hvordan de djævelske 00’ere egentlig var.

Bogen er velskrevet, og uden generende fejl. På et punkt kradser den dog i mine øjne. LK har en tendens til at bruge STORE BOGSTAVER, når hun vil understrege en pointe. Det ser ikke så godt ud i opsætningen, og jeg tror at en god, gammeldags kursiv ville få layoutet til at flyde bedre. Enkelte steder kan LK også blive en smule indforstået, og det hænder at man lige må bladre tilbage for at få det hele med.  Et lille hint til de uindviede: Karakteren Alonzo er forfatteren selv. Bogen

LK har gjort noget af et scoop, da hun fik Maria Lyng Andersen til at illustrere BK. Marias tegninger er enkle og klare, og understreger på fremragende måde de tekster, som de er tilknyttet.

Summa Summarum: Lonni Krauses bog om Blødningsforstyrrelser og kilometerlange svedeture er en hyggelig, lille sag, der vil appellere til kvinder i samme aldersgruppe som hende selv. Det er et indforstået værk, der helt sikkert vil ramme nogle tangenter hos læsere i samme situation som LK. Resten af os vil indimellem kunne klukke, men resten af tiden føle os lidt udenfor.

Lonni Krause har, udover BK, skrevet interview-bogen Ord til alle sider og digtsamlingerne Du får et nyt sted trykket til kroppen og Nødvendige ruter. Hun er født i 1964 og har utallige blogs. Den mest officielle er, lige nu, Ord – lidt til en side.

Anmeldt af A.Silvestri

En tanke om "For de indviede"

Der er lukket for kommentarer.