Uden for tiden

DeUnderjordiske-206x300Forfatter: Thomas Strømsholt

Forlag: H.Harksen Productions

ISBN: 78-87-991767-6-2 (hardcover), 978-87-991767-3-1 (paperback)

Format: Hardback, noveller, 186 sider

Thomas Strømsholt (TS) er en mand, der gennem mange år har stukket ansigtet frem i diverse     antologier og blade. Han skriver for det meste horror, men tager også ofte ture over i science fiction. På grund af hans prominente tilstedeværelse i antologier, kom det derfor heller ikke som nogen overraskelse, da han fik sin egen samling på gaden. Den bærer navnet De underjordiske (DU), og den titel må siges at være passende.

DU består af nitten noveller af varierende længde. Dog er det sjældent at de individuelle fortællinger fylder mere end ti sider. Genren er klar horror, med den største undtagelse værende historien Heksen, der er mere socialrealisme. Netop denne historie skiller sig meget ud fra de andre. Det vender jeg tilbage til senere. Når jeg vælger genrebetegnelsen horror, tænker jeg på nogle af de tidlige eksempler på genren. For i TS’ fortællinger er der sjældent overdreven vold, der er ingen vanvittige mordere på strejf efter næste fix eller hob på hob af fantastiske væsner.

Den gotiske horror står for mange danskere lig med de engelske spøgelseshistorier. En snigende uhygge, en kold hånd, gardinet der blafrer i en umulig vind og hentydningen til noget dæmonisk eller overjordisk. Alle disse faktorer er også til stede i DU, og flere gange under læsningen slog det mig, at jeg ikke ville have tænkt dybere over det, hvis bogens udgivelsesår stod som 1910, fremfor 2010. TS formår at opbygge en klassisk, gotisk stemning i alle sine historier, meget gennem sproget, men i særdeleshed også gennem sin tematik.  Hvor TS’ historier virkelig divergerer fra den gotiske horrors norm, er i miljøet.

Næsten alle historierne tager udspring i de gamle, danske myter om de underjordiske. Elverfolket, der danser i natten, er hule i ryggen og lokker vejfarende til. Religioner der er langt ældre end kristendommen og strækker rødderne tilbage til bronzealderen og før. Ejerskab, der intet har at gøre med jura . TS har virkelig researchet disse fortællinger grundigt, og ofte er hans historier krydret med citater eller uddrag fra sange eller eksisterende værker. Netop den grundige research medfører, at man som læser lader sig føre med uden at stille spørgsmål. Det er som om TS i hver fortælling langsomt væver (eller nærmere fremmaner) et smukt mønstret tæppe i afdæmpede farver. Hver en tråd ligger som den skal, og man kan følge den tilbage om man ønsker.

Sproget er et kapitel for sig selv. TS er ufattelig dygtig med ordene, sine metaforer og vendinger. Det føles som om der er kælet for hver en detalje. Samtidig anvendes ord man meget sjældent ser i brug længere. Det danske sprog føles rigere efter hver endt fortælling, og det er en gave at få som læser. Med det sagt havde jeg dog en snigende fornemmelse af, at netop sproget for nogle læsere kunne være et problem. Det er ikke let læsning, og  næsten hver sætning er mættet til randen med superlativer og fremmedord. Derfor ser jeg ikke denne bog som noget, der bør stå i børne- eller ungdomsafdelingerne på biblioteket. Den skal stå solidt plantet ved voksenlitteraturen.

En ting ved bogen, som jeg fandt besynderlig, var de mange citater på latin. Tiden, hvor enhver var i stand til at læse og forstå det uddøde sprog, ligger langt tilbage. Det er ikke engang pligtigt i gymnasiet længere. Hvis TS vil være sikker på, at alle forstår grunden til at han netop bruger det citat, bør der være en oversættelse af dem alle bagerst i bogen. Ellers har jeg lidt svært ved at se, hvorfor de er taget med.

Novellen Heksen står for mig som noget af en speciel treat i hele samlingen. Den viser nemlig, at TS kan andet end den rene gotik. Det er en fortælling om Skt. Hans, men samtidig om en udvisning af en indvandrer. I den er sproget ikke det mindste vanskeligt. Den er direkte, med så klare symboler og metaforer, at der skal meget til at misforstå den. Efter endt læsning efterlod den mig med en frygtelig dårlig smag i munden og udfyldte derved præcis det jeg mener er essensen i al socialrealisme.

Bogen er lækker. Der udgives så mange bøger i Danmark, at det er en særlig fornøjelse at sidde med et eksemplar af DU i hånden. Hardcover, trykt på tykt papir og med hver novelles titel i en sirlig skråskrift. I skrivende stund udgives bogen også som paperback, men jeg tænker at den er ment som hardcover. Med historiernes specielle karakter, følelsen af fortid og lurende uhygge fungerer det blot på endnu et plan hvis værket rent taktilt stimulerer.

Som nævnt ovenfor udgives De underjordiske i disse dage også som paperback. Som en ekstra bonus vedlægges novellen Folket fra skoven i et særskilt hæfte. Dette gælder dog kun for forudbestillinger. Følg med i Thomas Strømsholts litterære færden på hans hjemmeside.

Anmeldt af A.Silvestri