Paranoiadigt af Cecilie Lolk Hjort

paranoiadigt i boks

Paranoiadigt
Forfatter: Cecilie Lolk Hjort
Udgiver: Weltscherz
ISBN: 978-87-993626-8-4
Udgivet: 26. November 2013

 

“For hvert sekund jeg ikke skriver” 

At beskrive Paranoiadigt som udgivelse er ikke ligetil uden at ty til det noget slidte begreb multimedia. Det er på én gang en hjemmeside med oplæsning i lyd og billede samt den fulde tekst. For da slet ikke at nævne en webside-“generator”, der vælger tilfældige sætninger fra digtet, og endelig selve den fysiske udgivelse, boksen der ses her til højre.

I hele dette mylder af medier er det nemt at miste blikket på det, der måske burde være det centrale i værket, selve digtet (som man finder  via en webadresse skrevet på en af papirstrimlerne i den fysiske boks).

Denne mængde af muligheder for at indsuge Paranoiadigt nåede da også at gøre mig en smule skeptisk. Men den gimmick, jeg var bange for at det kunne blive, blev det dog heldigvis aldrig. Udgivelsen lykkes med langt de fleste ting.

 

I BOKSEN

I digtet skabes en hektisk stemning der fanger og gengiver angstens tankemylder godt. Samtidig er det sprogligt tilpas fragmenteret og spejler igen formvalget. De enkelte linjer er ligeledes tilpas fyldt med billedsprog til også at være selvstændigt værdige og underfundige, når man hiver dem op af æsken, en efter en.

De bedste beskrivelser af paranoia og angst er på en gang genkendeligt, naivt og kreativt beskrivende

jeg har tusind virkeligheder for hver potentiel verdensundergang. jeg har tusind pulsslag til gode for hvert af dem, hjertet sprang over ved tanken om det, der aldrig skete.

Jeg’et kredser konstant om at definere sig selv, følelsen og sig selv i forhold til følelsen, og flere steder fungerer det ganske fint.

jeg er bange for at blive opdaget, som jeg sidder her i min skal af lys og omdirigerer alle opkald til senest erindrede bekendte. jeg tror at det er dig jeg gemmer mig for, men i virkeligheden er det mig selv.

Banaliteten her er slående, men velfungerende. At det i sidste ende er én selv, der skaber angsten og paranoiaen, er jo uomgængeligt – men bliver her præsenteret genkendeligt.

Dog virker enkelte linjer ikke helt efter hensigten. For eksempel giver

angst er blot et andet ord for brandøvelse. min røg er en ild, der langsomt kvæler sig selv. mine uhyrer lægger sig omkring mig for at holde de virkelige på afstand.

ikke mig noget; det er reciterende og tomt, som boksen når man har tømt den for linjer, og når aldrig rigtigt at berøre ubehaget i angsten – ufarlig som en brandøvelse jo er.

På hjemmesiden finder man foruden digtet som sagt også en oplæsningsvideo. Lige over 4 minutter tager det at lytte sig igennem digtet, der læses op af Cecilie Lolk Hjort selv med rolig stemme, og hånden for munden (det dæmper lyden lidt). Stemningen bliver aldrig så hektisk som paranoiaen, men til gengæld får man ro til at lytte. Hendes fremtoning og oplæsning minder om den stil, man kan møde hos mange unge digtere til oplæsningsarrangementer i København. Det skader bestemt ikke digtet at blive sat i et helt andet tempo end den rytme teksten ellers lægger op til – spændet mellem disse to former er i hvert fald interessant.

 

BOKSEN

Selve det fysiske produkt består af en gennemsigtig plastikboks. Denne indeholder digtet klippet op i sætninger. Det kommer derfor til at fremstå næsten dadaistisk, idet man hiver digtet op, sætning for sætning. Det er ret unikt og originalt og i hvert fald ikke noget jeg har set gjort før. Jeg sad og legede med sammensætningen af linjerne og skabte mine egne små remixes af digtet som det første, da jeg åbnede pakken. Derfor havde jeg også læst digtet i cut-ups, før jeg læste det i sammenhæng, hvilket er lidt spøjst, da digtet i fuldtekst ikke er sat op med typiske linjeskift. Hver sætning følger den foregående kun med et punktum eller komma og et mellemrum.

Generatoreren virker til gengæld mest som en gimmick, og én der ikke vil fungere for alle. Knappen anvender en funktion, der ikke
understøttes af Firefox under Linux, men jeg fik den dog til at virke i Midori (svarer til Safari). Hvilke browsere, den derudover vil fungere i, er således et åbent spørgsmål. Men selv hvis generatoreren havde virket, synes jeg dog ikke at den er halvt så interessant som æsken, hvor man jo kan hive flere tilfældige linjer op og sætte dem sammen i stedet for at være bundet til den éne, som generatoren kan vise ad gangen. Denne webfunktion ser jeg dog som relativ perifér i sammenhængen.

At skabe nye rammer og eksperimentere med de givne rammer er ikke noget nyt for Erik Scherz Andersen, manden bag Weltscherz, og i dette tilfælde lykkes det forfatter og forlag i fællesskab at udvide rammerne for, hvad en udgivelse kan være. Samlet når udgivelsen dog aldrig at få mig til at føle angsten. Paranoiadigt gengiver og viser den ganske fint, men jeg bliver aldrig andet end en beskuer.

 

64 BOKSE

Er man til eksperimenteren med formerne for hvordan et digt skal og kan være, bør man absolut få fingre i en af de 64 bokse, der er udkommet. Det er samtidig også en helt anden måde at flashe sin hang til digte på – én der kan stå fremme og ikke behøve forsvinde mellem hyldemetre af andre digte.

Boksen kan bestilles hos Weltscherz.dk eller købes i Møllegades Boghandel, Kbh. og Korridor No. 33 webutik til den nette pris af 75 kr.

 

-Thorbjørn Aksel Nielsen, December 2013