De Lever Iblandt Os – Igen

Forfatter: Michael Kamp

Forlag: Books On Demand, 2007

Format: Faglitteratur/Undervisningsmateriale, 100 sider

ISBN -13:  978-87-7691-919-1

Efterhånden har jeg et ganske godt kendskab til Michael Kamp, der er meget aktiv på selvudgiverfronten. Indtil videre har jeg anmeldt tre af hans bøger (se tidligere anmeldelser her på siden), men dette er noget ganske andet, både for mig og for Metrord. Det er sjældent vi får kastet faglitteratur efter os, men ikke desto mindre er det tilfældet her. Moderne Asetro er hans første udspil inden for den konkrete litteratur, og det var med en udmærket forventning, at jeg åbnede den.

Før jeg går videre, bør jeg nævne, at Michael Kamp og jeg underviser samme klassetrin i folkeskolen, og efter hvad jeg kan se, også i mange af de samme fag. Dette blot ment som “advarsel”, da det ikke kunne undgåes, at jeg blev farvet af min arbejde, da jeg læste bogen. Jeg har dog forsøgt at anskue bogen, fra fagmand såvel som lægmands synsvinkel. Og så til bogen.

Fra bagsiden:

“Moderne Asetro er henvendt til skoleelever og andre nysgerrige, der gerne vil vide noget om asetro som moderne religion.
I et åbent og ligefremt sprog forklares om ritualer, værdier og livssyn hos de asetroende, mens en del fordomme afklares og spørgsmål besvares.
Trossamfundet, de forskellige tolkninger af troen, unge asetroende og forholdet til de andre religioner berøres, og bogen slutter af med en sektion om at skrive opgaver om religiøse bevægelser.

Hvis du er interesseret i asetro, er bogen et glimrende sted at starte.”

Moderne Asetro er bygget op i solide afsnit, der har store overskrifter, hvilket gør bogen let at navigere i. En ting der slog mig som noget af det første var, at MK i modsætning til mange andre har valgt ikke at dvæle ved fortiden, ved f.eks at fortælle stolpe op og stolpe ned om hvordan det kunne have været. Derimod fokuserer han på hvordan det er nu, og alene det gør at bogen giver en udmærket forståelse af, hvad det vil sige at være en del af en genopfundet religion. Dog vælger han kort at beskrive nogle af guderne, og hvad de står for. Det er udmærket. Som lærer (og læser) undrede jeg mig dog over, at han efter præsentationen af otte guder fortæller, at han selv bl.a. er draget af Brage. Brage er bare ikke nævnt blandt de otte guder.  Det synes jeg var en unødvendig overseelse. (Brage er gud for skjaldekunsten og kender runernes magi).

Undervejs i bogen får MK forklaret på en god måde, at den moderne asetro ikke er en etableret religion med faste dogmer og ritualer. I det hele taget giver han et billede af en religion, der er meget flydende, men ikke udflydende. I bogen bliver der gået meget op i asetroens værdier, og i det der kaldes blót (en kombination af en gudehyldest og ofring, der kan indeholde mange forskellige elementer). Værdierne er baseret meget på ideen om ære, frihed og selvstændighed. Det er begreber, man skal gøre sit bedste for at leve op til. Men der er ingen straf, som vi ellers kender den fra kristendommen. Ikke nogen, der vejer dig for let i sidste ende. En anden væsentlig ting er, at man ikke hele tiden skal rende guderne på dørene, men først gøre alt for at løse sine problemer selv. Ligeledes skal man forsøge at finde sine  idealer i den jordiske verden, og ikke i håbet om hvad der kan komme.  Alt i alt er disse begreber beskrevet og gennemgået på en god og forståelig måde. Det er uden tvivl bogens allerbedste dele. MK gør en del ud af, at der ingen (nødvendig) forbindelse er mellem nynazister og asetro. Det synes jeg er meget positivt, da netop asetroen kan blive udsat for dårligt funderede forudtagelser og fordomme. Sikke en masse F’er der.

Der er dog nogle steder, hvor jeg synes, bogen skraber lidt på mit indre øre. Der er en del citater fra  Hávamál (kvad fra den ældre Edda, der lidt er en guide til hvordan man bør opføre sig), som jeg ikke mener er nødvendige. Der er ingen tvivl om, at de står MK nær, men for den gennemsnitlige folkeskoleelev vil det være noget, som de springer over. Til dels, på trods af omdannelser til det moderne sprog virker de gammeldags og til dels fordi de ikke er alfa og omega. MK forklarer allerede koncepterne, og har ikke brug for at finde støtte i de gamle tekster. Den anden, og nok værre ting der slår mig, er at mange ting forklares om og om igen. Ofte ikke en gang med andre ord. En overgang overvejede jeg om MK havde fundet ud af, at han ikke havde så meget materiale, som han havde håbet. Om min overvejelse er korrekt, er jeg ikke helt på det rene med endnu.

Fra side 87  er bogen en generel guide til, hvordan man laver en god fremlæggelse eller et godt projekt om asetroen. Det er ikke dårligt skrevet, og der er nogle ting, som folkeskoleelever uden tvivl vil kunne bruge til noget. Men jeg mener ikke, at de gode råd og opfordringer adskiller sig væsentligt fra så mange andre oplæg, der findes i undervisningsmaterialer. Og det er netop det ord, MK knytter til sin bog. At den er et undervisningsmateriale (um). Jeg mener, at et um mestendels er til læreren, og helst skal indeholde konkrete forslag til opgaver eller hvordan undervisningen kan foregå. Der er ingen af delene i sidste sektion af bogen.

Afslutningsvis er jeg dog behersket positiv over for bogen. Moderne Asetro  fortæller om et emne, der er sørgeligt repræsenteret på de danske biblioteker, og den gør det alt i alt på en god og anvendelig måde. For en lærer i folkeskolen vil denne bog kunne give et udmærket indblik i asetroen, selv om læreren selv skulle finde ud af hvordan han/hun ville præsentere klassen for den. For en elev vil den være et vindue ind til en aldeles uforståelig verden. For lægmand præcis det samme. Jeg gør normalt ikke i graderinger, men her vil jeg sige “over middel” til MK’s Moderne Asetro

Anmeldt af A.Silvestri

En tanke om "De Lever Iblandt Os – Igen"

Der er lukket for kommentarer.