Galileos finger – en chapbog af Kirsten Nørgaard

 

Tryk på coveret og hent bogen gratis ind i din stue.

*

Galileo måtte afsværge sin viden om at jorden var rund. Han har naturligvis tænkt, at der længere fremme i tiden måtte findes kvinder , der som han måtte tie, men ikke desto mindre med deres hjerne og hjerte præcist kunne registrere og reflektere. Galileo gik sikkert afsides og gav paven fingeren når ingen så det, i forvisning om at naturens love altid fik det sidste ord. Man kan ikke tro andet, når man læser hvordan hans fuckfinger er det eneste af ham der har ”overlevet” intakt.

Selv om man tier, kan man være en vinder. Der findes systematiseret viden og der findes suveræn
indsigt. Paven eller ens terapeut systematiserer parforhold og jordens runding til lutter pandekage.
Kvinden i Kirsten Nørgaards fremstilling af en mand og en kvinde på sightseeing iagttager manden med en overlegenhed, som Galileos, flot orkestreret af loftsmalerierne i et italiensk kapel.

*

*

*

Det regner igen. Vi søger ly i kapel.

Et ungt par med pengekatte og hestehaler

lægger nakken tilbage.

Adam gemmer ansigtet i begge hænder

men pikken er blottet.

Man skal være helt igennem ærlig –

siger han. Jeg når lige at se

terapeutens nummer på mobilen.

Den må ikke være tændt herinde.

Eva skjuler alt men ikke sit ansigt.

*

*

*

Heldagstorden

altid lidt åndeløs

efter hvert lyn

*

*

*

Det hele er  skrevet stramt, i få ord, med naturens overlegne neutralitet i haiku nederst på siderne. Jorden forbliver rund, pinjetræerne spidder himlen mens et parforhold nærmer sig opløsning.

Jeg har været omkring Google for at finde definitionen af ”haibun”, der beskrives som en kombination af prosa og haiku hvor haibun er ”largely descriptive utilizing terse, poetic prose and abbreviated syntax to convey a stream of sensory impressions. It is involved more with ”showing” rather than ”telling”. [ http://raysweb.net/haiku/index.html ]  Det tilknyttede haikudigt er oftest en opsummering eller en  uddybning af tankerne i prosastykket.

En fint registrerende haibun fra olivenlunden.

Poul Høllund Jensen

*


13 tanker om "Galileos finger – en chapbog af Kirsten Nørgaard"

  1. Øh, Lonni gik under den 11.10 2008 så det eneste verden i virkeligheden behøver er honning sød honning – it’s the only thing that there’s just to little of..

    Lonni

Der er lukket for kommentarer.