Det stof myter er gjort af

bogomslag.jpg

 Forfatter:      P. P. Nettelhorst (oversat af Christina Rantil Smith)

Titel:                Portrætter fra Bibelens galleri.

Forlag:            Turbine Forlaget  – ISBN 978-87-92208-65-1

Format:           Oversat hardback, 192 sider

* * *

 

Fra Turbine Forlaget ankom der på mit forlængede skrivebord for et stykke siden et ægte coffee table-monster af en bog. Henover julen havde jeg fornøjelsen af at dykke ned i Bibelens personer i bogen Portrætter fra Bibelens galleri. En meget smuk og omfattende udgivelse på 192 sider, der kommer solidt rundt i krogene på Bibelens personer. Hvad end man nu bekender sig til den judeo-kristne timesharegud eller ej, skulle der i hvert fald være mulighed for at blive lidt klogere på omstændighederne rundt om Den Store Bog, sikkert ikke mindst omkring den herre hvis fødsel fejres hvert vintersolhverv på disse kanter.

 

Lad mig begynde med at bemærke, at bogen er nydeligt sat sammen i en solid hardback, og allerede på omslaget mødes man af store, flotte illustrationer der inviterer indenfor. Ikke underligt har man valgt, at illustrere personer og scener med mange af de overdådige bibelmalerier fra middelalderen og opefter, og inkluderer gamle travere som Caravaggio, Christoph Weigel, Albrecht Dürer og Gustave Doré (men dog ingen Hieronymus Bosch eller Michelangelo), og med de mange illustrationer anslår bogen en positiv, farverig tone. Skildret i et virvar af forskellige stilarter, fremstår bogen lettere spraglet og uhøjtidelig, hvilket gavner, det tunge emne taget i betragtning.

 

Der lader også til, at være blevet gået grundigt til værks mht. overskueligheden. Bogen er delt op i to dele, med gennemgang af personer i hhv. det gamle og det nye testamente, og alle personerne har yderligere deres eget lille stamtræ, som effektivt fungerer som en krydspejling for læseren. Det er faktisk overraskende lærerigt, at se hvordan de forskellige personer relaterer til hinanden, og efter et stykke tid begynder man at danne sig et ret godt overblik. Jeg sad faktisk og tænkte, at bogen kunne være en udmærket lærebog. Hvert personafsnit er faktisk skåret over næsten samme læst, hvor man har to sider afsat til hver, en illustration af figuren med en lille caption, et citat der opsummerer personen, og så ellers selve brødteksten der rammer personens liv og levned ind. Man kan måske anføre, at nogle personer havde fortjent flere sider end andre (hvilket bla. Jesus og et par andre celebrities da også får), men det er bestemt gavnligt for overblikket, at man har gjort det på denne ret ligevægtige måde.

Forfatteren synes at være ret godt inde i stoffet, uden at skulle bevise det hele tiden, og bogens sider flipper lystigt i hænderne på én. Sproget er hverken højstemt eller overpædagogisk, men lagt i en fin, informativ tone, som ikke skulle afskrække særligt mange. Personligt er jeg glad for, at bogen nærmest er klinisk renset for religiøse indgangsvinkler – det her er ikke en bog, der skal sælge bibler og toraher, og klogeligt er der heller ikke store forsøg på at hæfte bogen fast i en for nøjeregnende historisk kontekst. Interessant er det, at de mere outrerede myter i det gamle testamente får nogenlunde samme behandling som de mere historiske faktuelle i det nye ditto. Man har simpelthen anbragt bogen i myternes og fortællingernes område, og prøvet at holde deres indhold for øje, uden at vægte stoffet efter andre kontekstmæssige kriterier. Personernes motivation diskuteres, men det er en logisk diskussion, der følger a priori – man behøver ingen førviden, for at kunne følge den. Bogen tager simpelthen ikke stilling til sandheden, kun til emnet for hånden, og det klæder bogen aldeles. Personligt er jeg revnende ligeglad med om Jesus virkeligt gjorde vand til vin, jeg synes bare det er en god røverhistorie, og bør fortælles som sådan.

 

Bogens stil inspirerer til flere forskellige læsemetoder: Man kan læse den narrativt fra ende til anden, man kan bruge den som opslagsværk, men min favoritmetode er nu den zappende slags. At simpelthen dykke ned tilfældige steder i bogen, og grave noget nyt frem, uden at hæfte sig for meget fast på en helhed. Det ensartede format med de mange korte tosiders afsnit gør den velegnet til lige at samle op og læse et par afsnit af.

 

Omkring oversættelsen af værket kan jeg ikke rigtigt vurdere den, da jeg selvsagt ikke har læst originalen, men den lader til at fungere. Der er dog til tider ret overraskende oversættelser i bogen, hvor man klør sig i nakken. Jeg måtte konsultere en gammel ordbog, før jeg fandt ud af, at der vitterligt er noget der hedder vandflod (hvad Nydansk Ordbog ikke vedkender sig), men jeg aner dog stadig ikke, hvorfor man ikke benytter det klassiske udtryk syndflod. Er det en slags opdatering af klassisk materiale, ligesom Jomfru Maria idag er gravid fremfor frugtsommelig i moderne tiders udlægning af juleevangeliet, og hvis så, må man spørge sig selv, om det så er den rette sammenhæng at foretage sig en sådan opdatering? Der er flere lignende smuttere, men de er få og tager ikke unødig fokus fra materialet. Hvad der dog tager en smule fokus, er en lang række slåfejl og ups’ere i opsætningen. Man skulle tro, med en sådan storslået udgivelse som denne, at man havde fundet anledning til fra Turbine Forlagets side at checke den slags grundigere, end det er tilfældet her.

 

Det er svært ikke at være overvældet af denne udgivelse, som er superbt flot udført, rigtig gennemført i sin overskuelige opbygning, og ganske enkelt en behagelig bog at have i hænderne. Man kunne læse den blot for dens evne til gøre et tungt emne lettere at beskæftige sig med, men hemmeligheden i bogen ligger i det fantastiske billedmateriale, som tilføjer bogen et stort pift i dets mylder af fortolkninger. Jeg ville anskaffe mig bogen bare for billederne.

Anmeldt af Thurston Magnus

2 tanker om "Det stof myter er gjort af"

  1. Ak ja – det er efterhånden 15 år siden, Maria blev gravid, og der kom vand i syndfloden. Med den seneste bibeloversættelse (1992) er det slut med forældede ord som “thi”, “mandtal”, “frugtsommelig”, “trolovet” o.s.v. Og den gamle “Syndflod” er blevet til en “Vandflod”. Hvem ved – i næste oversættelse skal vi måske læse om Noa og Den Store Tzunami?! Det korte af det lange er, at man som oversætter naturligvis følger seneste bibeloversættelse, og derfor er Maria altså slet og ret gravid. :-)

  2. Hej Christina, det er hermed modtaget, og opklarer også et par andre lignende situationer. Det er ikke ikke en større problem, for mig at se, og generelt set er det en nydelig og voluminøs udgivelse. Personligt kan jeg godt lide højtideligheden i den antikverede oversættelse af Bibelen, simpelthen fordi den lyder bedre.

    – Thurston Magnus

Der er lukket for kommentarer.