Sten for sten for sten

stenbloggen

 

Forfatter:     Chresten Lysbeck R. Nissen

Forlag:         Selvudgivelse, ISBN – 978-87-992592-0-5

Format:        Bog med fotografier,hardback, 96 sider.

* * * 

 

 

Det var i en helt speciel sammenhæng, jeg stiftede bekendtskab med Stenbloggen. Til udgivelselsreceptionen for Line-Maria Långs Rottekonge, var vi nogle der begyndte at falde i snak.  Emnet rejser kom op. Sådan husker jeg det, ihvertfald. Uanset af hvilken grund, fortalte jeg om stenene, jeg havde indsamlet rundt omkring på rejser og ture, en kalksten fra gaderne i Lissabon, en pimpsten fra Husavik, en tøddel munkesten fra kirken i Odsherred. En af mine samtalekammerater fremskaffede lynende hurtigt en kopi af bogen, der hér skal anmeldes. Det var en bog om sten. Om en mand der holder af sten.

Det er sjældent, man får noget så unikt stukket i hånden som Chresten Nissens udgivelse Stenbloggen. En udgivelse der opsummerer et menneske. Denne mand elsker sten og lægger ikke skjul på det. Allerede på forsiden er der et flot portræt af en stenblok, der peger ud i luften. Hvad peger den præcist mod? Hvad er det hér, tænker man? Bogværket er meget passende udarbejdet i et format af A4-landscape og er ganske behageligt at læse med de store, imødekommende typer.

Hele kærlighedshistorien til stenene oprulles igennem de tekster, der følger fotografierne. Fra starten har bogen et fokus, og det er sten, kun sten. Men, som man kommer længere ind i bogen, går det op for én, hvordan stenene betyder noget, stenene beskrives i en personlig sammenhæng, stenene begynder at få en individuel historie. Hver sten i bogen har en slags symbolværdi. Det er ikke en geologisk gengivelse af forfatterens mange stenprojekter, men et personprojekt.

Chresten hugger selv sine sten til og har anbragt dem på sin grund i mange forskellige konstellationer. Han beskriver i indledningen, hvorledes han arbejder og har fundet sin inspiration og fortsætter i lange tekststræk med at mejsle idéer ud om sten. Det er dér litteraturen i denne bog opstår. Teksterne er ikke bare beskrivelser, ikke bare et oprids af geologiske omstændigheder. Teksterne svinger mellem poetiske essays og en slags journal over udviklingen og tilblivelsen af de forskellige stens beskaffenhed og anretning.

Bogen er én af typen man fornøjet bladrer sig igennem, først forundret over de mange skønne billeder, senere læser man de vedkommende tekster, som er skrevet i et gammeldags, velovervejet sprog. Ophavsmanden tillader sig alle former for poetiseringer. Hver sten får sin egen lille fortælling med på vejen. Stenene fortæller noget om manden, mest tydeligt når han fortæller noget om stenene. Et citat:

 “Der var en dreng, som senere skulle udvikle sig til en mand. Men indeni blev manden ved med at have drengen i sig. Se det kunne arte sig på mange måder. En af dem var, at han næsten altid blev ved med at have en pæn eller spændende sten i lommen.”            

Et sted mellem fotografierne og teksterne opstår der dét, man leder efter som læser. Der hvor man kan forestille sig forfatteren pukle stenene rundt, eller forarbejde dem hen i den retning han har i hovedet. Man begynder at forestille sig, hvordan disse sten og disse konstellationer er blevet til. Hvor meget tid har det taget og hvor mange kræfter? Bogen bliver dér et mindre jordnært filosofisk værk, et kuriosom af en særpræget kærlighedsaffære, der er er svær at forklare eksakt, men som man kommer til at forstå så småt i løbet af bogen. Bogen bliver et sært lille studium i sig selv, nærmest som et højskoleophold i bogform .

Det er svært at give en ordentlig forbrugeranvisning, når det gælder denne bog. Hvad skal man bruge den til? Kan man lære noget af den, eller er den blot ren underholdning? Man skal, efter min mening, mestendels investere i denne bog, fordi den er et dyk ned i et personligt arkiv af indtryk. I bogen ligger der et helt menneskes liv bundet op, og som læser kan man fornøje sig med fordybelsen i hvert billede, hver sætning, og selv finde linierne imellem de to elementer. Teksterne har lidt karakter af at være akkompagnement, men kan såmænd fint stå for sig selv. Stenbloggen giver et fornøjeligt indblik i en en helt specielt mands verden, og ligeledes er denne bog helt speciel. Jeg er ihvertfald glad for, at jeg ikke er den eneste stenfetichist derude.

Anmeldt af Thurston Magnus

2 tanker om "Sten for sten for sten"

Der er lukket for kommentarer.